Formar per a la interculturalitat. Trobada de Formadors d’Europa a Vic

IMG_8433 La Província de Catalunya ha organitzat aquest any a Vic la Trobada anual de Formadors i Prefectes de Formació i Espiritualitat del Claretians d’Europa. La trobada ha tingut lloc del 26 al 30 de juliol i ha comptat amb 14 participants: els Superiors Majors d’Euskal Herria (Mateu Larrauri), França (Pierre Zanga) i Alemanya (Callistus Joseph), els Prefectes de formació de Bètica (Juan A. Lamarca), Catalunya (Màxim Muñoz), Polònia (Robert Pyrka) i Santiago (José Ramon Sanz); també formadors de Bètica (Juan Jesús Gea, José Luis González, Alejandro Suárez) i de Santiago (José Manuel Sueiro); i el prefecte d’Apostolat de Catalunya (Josep Codina).

El tema central d’aquesta trobada ha estat “formar en i per a la interculturalitat”, un desafiament cada vegada més important, també en la formació. Va ajudar a la reflexió la doctora Diana de Vallescar, autora de diverses publicacions sobre el tema i animadora de nombrosos cursos i tallers a diversos col·lectius, especialment religiosos.

Diana Vallescar va presentar una panoràmica del fenomen de la multiculturalitat i el procés de conversió que suposa optar per la inter-culturalitat com una forma de relació positiva i enriquidora, tot i que no està exempta de dificultats. Es va centrar també en els factors de situació, emotius i cognoscitius implicats, així com el coneixement, competències, habilitats i actituds que faciliten la relació intercultural. Finalment va suggerir una sèrie de recursos, eines, activitats i dinàmiques que poden ajudar els centres formatius, comunitats i organismes a viure de forma positiva la relació intercultural i aprofitar les oportunitats que ofereix.

Citant Ainscow, va remarcar que “la diversitat només enriqueix quan comprenem que és una oportunitat per aprendre; quan assumim que és una trobada constructiva entre històries, capacitats, cultures, orígens, estils d’aprenentatge; i quan adoptem actituds, altres formes de relacions, coneixement i sociabilitat”.

La trobada es va completar amb una sessió dedicada al pare Josep Xifré, en l’any del bicentenari del seu naixement. Es va projectar als assistents el documental “Xifré, de professió, missioner” i el pare Jaume Sidera, biògraf del pare Xifré, va fer-los una xerrada sobre “el que la Congregació deu al pare Xifré”.

Visita a Girona

Com cada any, es va dedicar un dia de sortida i el dijous 27 es va visitar Girona. Joan Piña, director del museu de la catedral, va guiar els participants en la visita a la Catedral, claustre i museu, que compta amb algunes important joies romàniques i gòtiques, com el cèlebre Tapís de la Creació. Posteriorment van visitar la basílica gòtica de Sant Fèlix que guarda les relíquies d’aquest sant i el sepulcre de Sant Narcís, patró de la diòcesi i de la ciutat. La visita va continuar al mil·lenari monestir benedictí de Sant Daniel, on la comunitat de monges els va acollir amb el dinar i la visita posterior a l’Església i claustre romànics, biblioteca i altres dependències. A la tarda van visitar la comunitat claretiana de Girona i l’església del Cor de Maria, decorada per l’artista Domènec Fita, que tantes obres d’art ha realitzat per als Claretians. Allà van celebrar l’eucaristia i van compartir una bona estona amb els membres de la comunitat.

La trobada va ser també una bona experiència de convivència fraterna, de vivència del carisma en el bressol de la nostra Congregació i de pregària compartida, animada pels diversos organismos.

IMG_8438IMG_8421IMG_8425

Comments are closed.

Booktràiler “Projecte Hospital de Campanya”

Dia de la Província

Emissió Beatificacions

Josep Xifré, de professió missioner

Llibreria Infantil Claret

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection