3 de maig. Sant Felip i Sant Jaume, apòstols i compatrons

jaume i felipLa festa de Sant Felip i Sant Jaume uneix els noms de dos apòstols que mai trobem aparellats en el Nou Testament. Atès que la litúrgia, seguint Lluc, identifica els apòstols amb els Dotze (no així altres autors del Nou Testament), hem de suposar que el Jaume que avui celebrem és Jaume el d’Alfeu, que se situa invariablement en el novè lloc de les llistes dels Dotze; Felipe hi ocupa el cinquè.

Aquest Jaume ha de ser distingit de Jaume el fill de Zebedeu, de Jaume el petit (cf. Mc 15,40), i de Jaume el germà del Senyor (cf. Mc 6, 3; Gal 1,19); podria tractar-se del germà de Leví (cf. Mc 1,14), que també és anomenat “el d’Alfeu”. Probablement Alfeu va ser un personatge ben conegut en la primitiva comunitat de Jerusalem. El nom Jaume, en hebreu i arameu Iakob (a qui Déu protegeix), era freqüentíssim en el judaisme. Individuat així aquest apòstol de Jesús, hem de resignar-nos a no conèixer cap dada històrica sobre la biografia d’aquest sant d’avui.

No passa el mateix amb el seu company de calendari, Felip. Mentre que els sinòptics es limiten a transmetre el seu nom, el quart Evangeli ens informa que procedia del cercle del Baptista i va ser dels primers a seguir Jesús (cf. Jn 1,43 i ss.), Que era natural de Betsaida (cf . Jn 6,8) i que guarda una estreta relació amb Andreu. Són els dos únics membres del grup dels Dotze que tenen nom grec. Tots dos intervenen en la multiplicació dels pans, i fan d’intermediaris d’uns grecs que volen veure Jesús (cf. Jn 12,22). En el sopar, Felip apareix com a poc perspicaç, ja que no ha percebut la presència del Pare en Jesús (cf. Jn 14,8).

El pare fundador contempla els apòstols abans de res com predicadors, però no uns predicadors qualssevol, sinó febles i incapaços humanament parlant, i perseguits; però plens d’èxit gràcies al Déu que els enviava. «Oh santíssims i gloriosíssims primers predicadors i fundadors de la fe! ¿Qui podrà dubtar que en realitat van ser homes enviats de Déu, i units i dedicats a ell? Van començar la seva admirable empresa contra totes les aparences i consells de la humana raó; la va prosseguir enmig de la poderosa oposició de tots els pobles; va créixer el nombre dels seus seguidors més enllà de tota possibilitat natural i de tota imaginació; es van mantenir ferms enmig de les més grans afliccions i contradiccions, turments insuportables i morts dolorosíssimes […]. Van enderrocar el poder de l’infern només amb el nom del Senyor ressuscitat, del seu mestre Jesús; i van veure sotmès d’una manera inconcebible, al mateix Mestre i al seu evangeli, tot l’imperi romà juntament amb les nacions que li estaven subjectes»

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Els claretians més joves davant la nova província

Nova App: Missa de cada dia

Recomanacions Nadal 2018 Llibreria Claret

Booktràiler Materials Advent 2018

125 anys prèdica a la Seu de Manresa

Festivitat del Pare Claret

Entrevista a Josep Sureda

Dia de la Província

Emissió Beatificacions

Josep Xifré, de professió missioner

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection