22 de maig. Santa Joaquima Vedruna, fundadora de les Carmelites de la Caritat

joaquimavedrunaAntoni Maria Claret i Joaquima de Vedruna van coincidir per diversos motius familiars i locals. El pare Claret va animar espiritualment Joaquima i va esdevenir impulsor i protector de la Congregació que fundà la santa, les Germanes Carmelites de la Caritat. Gràcies al seu influx decisiu , l’Institut va obrir aviat les portes a Catalunya i es va poder estendre per tot Espanya. El sant les va protegir sempre, va donar la cara per la seva manutenció i la seva permanència en els pobles. Va ser veritablement el seu defensor, pare i germà bo. Ho faran també, després, altres Missioners Claretians.

Santa Joaquima de Vedruna va néixer a Barcelona el 16 d’abril de 1783, on, després de 71 anys d’existència lliurada a Déu i al servei heroic de la caritat, va morir el 28 agost 1854.

La seva primera il·lusió va ser consagrar-se a Déu com a contemplativa; però interpretant-lo com a voluntat del Senyor, va seguir el consell dels seus pares i va contreure matrimoni amb Teodor de Mas, ric hisendat de Vic. Van tenir nou fills. A l’edat de 33 anys va quedar vídua. A partir d’aquest moment, Joaquima es va consagrar amb afany a la cura dels seus fills, que va compaginar amb moltes obres de pietat.

En un cert moment, va desitjar una vida de més entrega i més radical. Tot i les seves preferències per la vida contemplativa, el seu director espiritual li va mostrar les necessitats urgents d’aquells temps. Així va veure la conveniència de fundar una institució dedicada a l’ensenyament i a l’ajuda dels malalts. De manera imperiosa va veure la necessitat d’atendre a l’ensenyament de les nenes, tan abandonades.

Joaquima de Vedruna va treballar amb tenacitat i humilitat des d’aquesta moció de l’Esperit. Per això, el 26 de febrer de 1826 el bisbe Corcuera va aprovar el nou Institut, que va ser col·locat sota la protecció titular de Nostra Senyora del Carme. I el 1850 va ser aprovada de manera canònica la Congregació que coneixem com Germanes Carmelites de la Caritat.

Les Germanes Carmelites de la Caritat van saber ser pioneres. Van marcar època i van il·luminar un camí que més tard va ser seguit per diferents congregacions. Elles van ser les primeres religioses dedicades a l’ensenyament a Espanya. El tret propi que les identifica és que la Santa va viure a casa dels seus pares i més tard en la seva pròpia llar un ambient de família. Ella va saber infondre aquesta atmosfera familiar a l’Institut. Cada comunitat gaudia d’un clima de confiança i cordialitat, com una llar càlida i oberta; es van abolir aquelles diferències socials -de dot, llinatge, cultura …- que tant i tan negativament van desnaturalitzar la vida religiosa. També aquest ambient familiar es va traslladar a les educandes, que gaudien del privilegi d’un lliurament sense reserva per part de les germanes. Les joves afortunades van aprendre molt aviat aquell refrany feliçment transformat: «que la lletra, no amb sang, sinó amb afecte entra».

 

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Els claretians més joves davant la nova província

Nova App: Missa de cada dia

Recomanacions Nadal 2018 Llibreria Claret

Booktràiler Materials Advent 2018

125 anys prèdica a la Seu de Manresa

Festivitat del Pare Claret

Entrevista a Josep Sureda

Dia de la Província

Emissió Beatificacions

Josep Xifré, de professió missioner

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection