29 de juny. Sants Pere i Pau, Apòstols i compatrons

perepauRecordem en aquest dia els sants apòstols Pere i Pau que van tenir un paper decisiu en la consolidació i expansió de l’Església naixent. No van formar parella durant el ministeri de Jesús; Pau ni tan sols va conèixer Jesús. Però són semblants pel seu influx decisiu en l’expansió de l’Església naixent i per haver coronat tots dos els seus afanys apostòlics amb el martiri a Roma.

És coneguda la veneració del Fundador pels sants apòstols. No va voler un altre títol que el de Missioner Apostòlic, que va interpretar com viure a l’estil dels apòstols. Com no podia ser menys, d’entre ells destaca Pere i Pau.

De l’apòstol Pere, el pare Claret refereix amb admiració la seva eficaç predicació narrant en la seva Autobiografia com «surt del Cenacle inflamat pel foc de l’amor, que havia rebut de l’Esperit Sant, i el resultat va ser que en dos sermons converteix vuit mil persones, tres en el primer i cinc en el segon» (Aut 439s). També es refereix a ell quan en un dels seus panegírics diu: «Amb aquest noble i majestuós aspecte se’m presenta sant Pere sortint del cenacle i vessant profusament les llums i la flama del seu amor. Es presenta a la sinagoga i li roba els seus sequaços en anunciar Jesucrist: vuit mil circumcidats converteix en només dos sermons i, retraient als entossudits la seva obstinació, confon el seu orgull amb els oracles dels profetes. Passa a Samaria, hi porta la llum de l’evangeli… en aparèixer Pere s’esvaeixen les tenebres de l’error. Recorre les províncies de l’Àsia, i transforma les pagodes gentils en congregacions de fidels; es presenta a Antioquia i la converteix en cristiana fins al punt de santedat, que la fe d’Antioquia esdevé proverbial per tot l’orient. La veu de Pere és la mateixa veritat que instrueix: en un sol idioma s’esdevé clara i intel·ligible a pobles de llengües diferents, de forma que d’un mateix llavi a l’instant coneixen Jesucrist els parts, medes […] Varietat d’atencions, distància de llocs, res no pot fer enrere el seu zel: infatigable passa de Jerusalem a Antioquia, y torna a Jerusalem, segons la el reclama la necessitat: recorre incansable la Galàcia, el Pont, la Bitínia, la Samaria, la Capadòcia: s’enlairà com un gegant a recórrer el seu camí. Allà apaga discòrdies, aquí reuneix concilis, allà tanca qüestions; en una banda ordena bisbes, en una altra funda esglésies, o hi confereix l’apostolat; on no arriba el seu peu o no abasta a la seva veu, envia cartes i corregeix, exhorta i anima: ningú no s’allibera de la seva escalfor” (3, pp. 152 ss.).

Més encès si és possible és l’entusiasme que el pare Claret mostra per l’apòstol dels gentils: «Però el que m’entusiasma és el zel de l’apòstol sant Pau. Com corre d’una part a l’altra, portant com vas d’elecció la doctrina de Jesucrist! Ell predica, escriu, ensenya a les sinagogues, a les presons i a tot arreu; treballa i fa treballar oportunament i importunament; pateix assots, pedres, persecucions de tota mena, calúmnies les més atroces. Però no s’espanta, al contrari es complau en les tribulacions i arriba a dir que no vol gloriar se si no en la creu de Jesucrist» (Aut 224).

A més dels moltíssims textos paulins que cita en els seus escrits autobiogràfics, entre els que hem de destacar el que ell mateix va elegit com a lema del seu escut episcopal (Charitas Christi urget me), el Fundador ofereix també uns punts per a la meditació amb el títol Tot ho faig per l’Evangeli (1Cor 9,23). «Omnia facio propter Evangelium (1Cor, 9). Tot el que fa sant Pau, ho fa per l’evangeli; tot el que sant Pau sofreix, ho sofreix per l’evangeli: 1er. Pau predicador de l’Evangeli; 2n. Pau víctima de l’Evangeli. — Pau utilitza en la predicació de l’Evangeli tota la vivesa i la penetració del seu esperit, no menys que tot l’ardor i tot el desinterès del seu cor. — Pau, en vista de la seva vocació a l’apostolat [com a víctima de l’evangeli], s’ha sacrificat a tots els necessitats del seu ministeri; i Déu deixa aquests necessitats útils per a la conversió del món en l’exercici del ministeri d’aquell» (3, pp. 210s.).

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Claret presenta el DOCAT

Què fan els claretians a França?

Els claretians més joves davant la nova província

Nova App: Missa de cada dia

125 anys prèdica a la Seu de Manresa

Festivitat del Pare Claret

Entrevista a Josep Sureda

Dia de la Província

Emissió Beatificacions

Josep Xifré, de professió missioner

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection