3 de juliol. Sant Tomàs, Apòstol i compatró

santomasEls evangelis sinòptics només ens transmeten el nom d’aquest membre del grup dels Dotze, sant Tomàs. En canvi el quart Evangeli ens proporciona una sèrie de dades d’interès sobre aquest seguidor de Jesús. Quan Jesús decideix anar a Judea per ressuscitar Llàtzer, els altres deixebles s’hi oposen per por de la mort del Mestre; en canvi Tomàs exclama decididament: «anem també nosaltres i morim amb ell» (Jn 11,16). En el discurs de comiat de Jesús, davant els seus enigmàtiques paraules sobre el camí, Tomás demana claredat: «Si no sabem on vas, com podem saber quin camí hi porta?» (Jn 14,4). La resposta que li dóna Jesús és encara més misteriosa: «Jo sóc el camí».

En les narracions d’aparició del Ressuscitat, Tomàs es mostra reticent a creure en el testimoni dels deixebles, que han vist el Senyor, i exigeix una verificació física personal (cf. Jn 20,25). Quan una setmana després se li concedeixi, Tomàs respondrà amb el perfecte acte de fe: «Senyor meu i Déu meu» (Jn 20,28). Aquesta confessió no és rebutjada per Jesús, però manifesta el seu desig d’assentiment a l’anunci sense exigència de proves. L’última compareixença de Tomàs està en Jn 21,2, on és un dels que acompanyen Pere a les seves feines pesqueres.

El pare Claret, conscient que el missioner ha de tenir un profund coneixement experiencial del Crist que predica, dóna una importància especial al fet que Tomàs va poder veure i tocar el Ressuscitat: «Ell va poder demostrar la fe en la resurrecció del Fill de Déu, així com sant Joan va poder provar la de la seva passió. Ell va afegir la visió a la creença, el consol de mirar al mèrit de la submissió, l’evidència dels ulls a la foscor de la fe. Ja em sembla veure’l recórrer amb fervor fins als últims confins del món, i sense por de les cadenes ni a la mort. Ni li commouen els naufragis ni les traïcions, ni les calúmnies. A tot arreu predica allò mateix que havia negat; i diu a tots el que un altre apòstol en aquests termes: donem testimoni del que els nostres ulls han vist i les nostres mans han tocat (1Jn 1,1)» (Colección de selectos panegíricos, t. V, pàg. 319).

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Claret presenta el DOCAT

Què fan els claretians a França?

Els claretians més joves davant la nova província

Nova App: Missa de cada dia

125 anys prèdica a la Seu de Manresa

Festivitat del Pare Claret

Entrevista a Josep Sureda

Dia de la Província

Emissió Beatificacions

Josep Xifré, de professió missioner

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection