29 de juliol. Beat Càndid Casals i companys

casalsAquest grup de missioners claretians va pertànyer a les dues comunitats que hi havia llavors a Barcelona: la casa de Gràcia, seu del govern provincial de Catalunya, i la residència del carrer Ripoll. Els missioners van ser martiritzats en diferents dies, llocs i circumstàncies. La comunitat de Gràcia comptava en aquell temps amb 56 religiosos, no pocs d’ells ancians o malalts. A la comunitat del carrer Ripoll pertanyien 9 religiosos. En aquell estiu de 1936 va sobrevenir de manera vertiginosa la revolta militar que desencadenaria la Guerra Civil espanyola. Com a conseqüència d’aquells esdeveniments, els missioners es van dispersar i van buscar refugi, de manera precipitada, on van poder. L’assalt a la comunitat de Gràcia va ser una mica espectacular. Va ser el diumenge 19 de juliol. Un primer tiroteig va servir d’alerta i els missioners, en la seva gran majoria, van poder escapar. Només s’hi van quedar els malalts i els qui els atenien. Tant la casa com l’església van ser tirotejades i incendiades.

Pare Càndid Casals (+ 29-VII-1936). El 1936 era el superior de la comunitat de Barcelona – Gràcia. Va ser un home que destacava per les seves grans qualitats com a orador sagrat i per la seva gran bondat. Capturat, va ser brutalment torturat abans de morir com a màrtir el dia 29 de juliol.

Germà Joan Capdevila i Costa (+ 25-VII-1936). Va ser el primer màrtir de la comunitat de Barcelona – Gràcia. La seva mort va esdevenir el dia 25 de juliol de 1936, a la setmana de començada la Guerra Civil espanyola.

Pare Gumersindo Valtierra (+ 26-VII-1936). Exercia de superior de la residència de Barcelona- Ripoll. Després de ser detingut al mig del carrer, va consumar el seu martiri el 26 de juliol.

E. Adolfo Esteban (+ 31-VII-1936). El jove missioner es va refugiar amb un altre Estudiant claretià, Josep Oliva, a casa d’aquest últim. Els Estudiants residien a la comunitat de Barcelona – Gràcia. Delatats, va ser detingut el senyor Esteve. Després de ser executat, el seu cos va aparèixer abandonat darrere de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

Pare Antoni Junyent (+ 19-VII-1936). Pertanyia a la comunitat de Barcelona – Gràcia. Descobert com a religiós, va ser detingut i posteriorment passat per les armes. El seu cos va aparèixer al Registre del Clínic de Barcelona.

Pare Jacint Blanch Ferrer (+ 21-VII-1936). Era membre de la comunitat de Barcelona – Ripoll. Estant a casa del seu entranyable amic el senyor Bofill, un escamot de milicians va registrar la casa i el van detenir. Va ser la mateixa família Bofill qui va trobar el seu cadàver a Pedralbes i el va enterrar amb honors de màrtir.

Pare Tomás Planas (+ 27- VIII-1936). Nascut a Barcelona, ​​als seus 30 anys era tota una esperança per a la Congregació i per a l’Església pels seus dots, formació i projecció apostòlica. Pertanyia a la comunitat de Barcelona – Gràcia. Després de ser detingut va ser interrogat i sentenciat a mort el dia 26 d’agost de 1936. L’endemà va ser afusellat pels voltants de Sabadell.

Pare Ciril Montaner (+ 28-IX-1936). Era de la comunitat de Barcelona – Gràcia. Després d’algunes peripècies per trobar refugi, va ser acollit a casa dels Domènech. Detingut amb el cap de la família el 25 de novembre, van ser conduïts a la presó, d’on van sortir per morir el dia 28 d’aquell mes.

Vas ser beatificats a la Sagrada Família de Barcelona, ben a prop del seu lloc de martiri, el 21 d’octubre de 2017.

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection