El provincial dels claretians: “La nostra prioritat és evitar que es produeixi cap situació d’abús”

Els Missioners Claretians de Catalunya expressem una vegada més la nostra preocupació i fermesa davant possibles casos d’abusos a menors. Perseguim la màxima transparència per esbrinar la veritat, atendre i ajudar les víctimes. Com ja hem informat, ens hem adreçat a la fiscalia per posar en coneixement tot el que ha transcendit els darrers dies que fa referència a la nostra institució.

La nostra determinació és clara: demanem que s’investigui i que s’actuï amb contundència. Reiterem que tothom que tingui informacions referents a aquesta qüestió ens les faci arribar a prevenim@claretians.cat. La nostra congregació fa anys que treballa obertament per una educació integral i per donar a la infància instruments perquè aquests casos no quedin en el silenci. Els protocols tenen com a objectiu evitar que es produeixi cap situació d’abús, i que els àmbits educatius siguin acollidors i segurs.

Adjuntem la circular del 7 de febrer que el pare provincial dels Missioners Claretians de Catalunya, Ricard Costa-Jussà, va adreçar a les famílies, treballadors i comunitats vinculades als claretians on es fixa clarament la nostra posició en aquesta qüestió.

 

20190207-circular-prevencio-abusos

Circular a totes les comunitats i persones vinculades amb els Missioners Claretians de Catalunya

Benvolguts i benvolgudes,

Com sabeu, en les darreres setmanes han aparegut als mitjans de comunicació diversos casos d’abusos a menors relacionats amb persones vinculades a l’Església. Esdeveniments que no ens deixen a ningú indiferents i creen una alarma social.

Davant d’això, com a responsable a Catalunya d’una Congregació religiosa amb diverses activitats amb presència de menors, he cregut convenient posar‐me en contacte amb tots vosaltres ‐tant claretians com laics i famílies vinculades a les nostres obres‐ per oferir un clar posicionament meu i dels Claretians.

En primer lloc deixem molt clara la nostra condemna d’aquest tipus d’actes execrables que provoquen en els menors o persones vulnerables tant de sofriment i seqüeles importants. Ens dol especialment i trobem del tot reprovable i escandalós que els abusadors siguin religiosos o capellans. A l’enorme contradicció que suposen les seves accions respecte a l’essència de l’evangeli i els seus compromisos religiosos, hi afegeixen un abús de poder i una traïció a la confiança dipositada en ells com a religiosos o capellans.

Volem deixar clar que en aquests casos la nostra prioritat és el suport a les víctimes i a les persones del seu entorn que en pateixen també les conseqüències (famílies, institucions, comunitats, grups… ), així com el nostre compromís ferm per eradicar aquest delicte dels nostres àmbits com escoles, parròquies, catequesi, esplais, esportiu, centres, grups o activitats…

En aquest sentit, la nostra Congregació Claretiana fa anys que treballa en la presa de consciència de la gravetat d’aquests delictes i en la seva detecció i prevenció. Ja en el capítol general de l’any 2003 s’aprovaren les directrius per tota la congregació internacional que es van donar a conèixer a totes i cada una de les nostres comunitats. Directrius que el govern general va determinar que es concretessin en cada demarcació de la Congregació, d’acord amb la legislació civil i eclesial de cada lloc. Així ho vam fer a Catalunya conjuntament amb els altres organismes claretians d’Espanya. Darrerament s’estan revisant els protocols incorporant‐hi les noves normatives tant civils com eclesials, i fent‐los el més eficaços possible. En àmbits especialment sensibles com les escoles i els esplais, també es compta amb protocols precisos i orientacions en connexió amb l’Escola Cristiana de Catalunya, el Moviment de Centres d’Esplai cristians, ben sensibles a aquestes qüestions.

La màxima prioritat que tenim els Claretians de Catalunya i totes les seves entitats, a través d’aquests protocols i altres mitjans, és evitar que es produeixi cap situació d’abús, i per tant treballar eficaçment en la seva prevenció i detecció. En les nostres escoles especialment es treballa amb els infants i professors una sèrie d’eines perquè siguin capaços de detectar conductes sospitoses o impròpies. Aquest és el nostre compromís ferm: aconseguir que els nostres àmbits siguin acollidors i segurs per als infants i les persones vulnerables, i tots els que hi interactuem. Paral∙lelament perseguim la màxima transparència que exigeix afrontar aquests casos: esbrinar la veritat, atendre i ajudar les víctimes i adoptar els procediments exigits per aquest tipus de delictes.

La prevenció no és però mera qüestió de protocols. Requereix un enfocament integral i corresponsabilitat de tots: adults i menors, homes i dones, individus i grups, institucions i organitzacions.

Acabo demanant‐vos la vostra col∙laboració per assolir aquests objectius, agraint a tots la bona feina que es va duent a terme i el caminar conjunt en els diversos àmbits. Com bé sabem el problema dels abusos a menors és un greu problema de tota la societat, especialment en l’àmbit familiar, i tots estem implicats en contribuir a la seva erradicació. Per això, us agrairem qualsevol suggeriment o demanda que ens pugui ajudar a ser el màxim d’eficaços i transparents des de les institucions claretianes.

[Podeu adreçar‐vos a prevenim@claretians.cat]

Barcelona, 7 de febrer de 2019

P. Ricard Costa‐Jussà i Bordas
Provincial dels Claretians de Catalunya

Tags: ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection