Claret publica ‘Elogi de la set’ de José Tolentino Mendonça

9788491361893(ClaretL’Editorial Claret publica Elogi de la set, un llibre de José Tolentino Mendonça, arquebisbe, responsable de l’Arxiu i de la Biblioteca del Vaticà, consultor del Pontifici Consell per a la Cultura i una de les veus més originals de Portugal en els nostres dies. Doctor en Teologia bíblica, també ha estat professor de Nou Testament a la Universitat Catòlica de Lisboa. La seva obra poètica és reconeguda per molts com una de les més remarcables del panorama actual i els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües. Entre ells destaquen L’espiritualitat dels sentits i Petita teologia de la lentitud que han estat traduits al català.

Tenir set i sadollar-la: és d’això que José Tolentino Mendonça parla en les reflexions ofertes durant els exercicis espirituals que va dirigir, en la quaresma de l’any 2018, al papa Francesc i a la Cúria romana, i que ara es recullen en aquest volum. Tolentino vol posar en relleu l’oportunitat que ofereix la set de creixement humà i espiritual, de la qual en rastreja l’empremta en les Escriptures, però també en la literatura i en la poesia.

El llibre recull les meditacions de l’autor com a predicador dels exercicis espirituals. Ens parla de la set veritable: la set de les perifèries del món; la set del qui s’està morint; la set que és dolor de l’ànima, última vulnerabilitat d’una vida que no troba el desllorigador. És la set que constitueix la malaltia de la insatisfacció perenne, presoners de la mercantilització del desig; però també és la set que ens fa moure, que ens esperona a emprendre un nou viatge existencial. Reflexions bíbliques, textos de mística, invocacions litúrgiques, pàgines literàries, apunts antropològics i notes culturals sobre la set flueixen al llarg de les cent quaranta-una pàgines que conformen el llibre.

L’autor enceta el llibre anomenant algunes de les raons que el van atraure a l’hora d’endinsar-se en el tema sobre el qual gira el llibre: la set. En primer lloc, afirma que és un motiu àmpliament tractat en les Escriptures, tant en l’Antic com en el Nou Testament, i amb una intensitat espiritual indubtable. Diu també que pot ser interpretat com un motiu religiós però al mateix temps arrenca clarament d’una experiència antropològica, bàsica i essencial. Afegeix que la set és absolutament transversal, tothom sap què és sense que calguin grans explicacions. Es tracta d’una experiència segurament comuna a tothom, però que cadascú viu de la seva manera. Entesa així, la set ens permet escoltar la dicció personal amb què el misteri de cadascú s’expressa.

Conclou que pot ser com un dilema, perquè interroga i posa en discussió el quadre habitual de la nostra existència, i també pot constituir una oportunitat per a la recerca, el camí i el desig. “La set rellança la vida en profunditat. La set és una palanca per a l’existència. Per tot això trobo que la set és un preciós patrimoni espiritual que cal redescobrir” expressa l’autor.

“Parlar de la set és parlar de l’existència real” afirma Tolentino. I el llibre, que és una profunda meditació sobre l’escriptura, transmet aquesta sensació de realitat. L’escriptura ens parla, ens toca el cor, ens buida i aviva a la vegada la nostra set. I les paraules de l’autor compleixen una funció de mediació molt valuosa, contribuint a que la Paraula ressoni a les nostres vides.

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection