Primera jornada presencial del Curs de Protecció de Menors: per una Església segura

20190302_095012(ITVR) Primera jornada presencial del Curs de Protecció de Menors que organitza l’Institut Teològic de Vida Religiosa. Va començar dissabte al matí amb una eucaristia presidida pel bisbe Juan Antonio Menéndez, president de la Comissió Episcopal per a la prevenció i la protecció dels menors, a qui van acompanyar el superior general dels Missioners Claretians, Mathew Vattamattam, el director de l’ITVR, Carlos Martínez Oliveras, i el pare provincial, Ricard Costa-Jussà. El pare general acabava d’arribar a Madrid després de participar a la trobada a Roma sobre protecció de menors amb el papa Francesc.

Amb motiu de l’evangeli del dia, “deixeu que els nens s’acostin a mi”, el bisbe d’Astorga va reiterar, a la llum de les paraules de Jesús, l’actitud de cura i proximitat cap als nens i adolescents, la convicció de tots d’ajudar les víctimes i treballar perquè l’Església sigui un lloc completament segur. Ja a la sala va compartir amb els assistents com està vivint tota aquesta situació i també va explicar la creació i el funcionament de la comissió recentment creada a la seva diòcesi.

De la potestas a l’auctoritas

El sociòleg Javier Elzo va fer la reflexió del matí, en dos moments. El primer, centrat en l’explicació dels models de família i els agents de socialització i la seva influència en els nens i joves: família, amics, mitjans de comunicació, carrer, Església, internet… En parlar de la relació entre la web i l’educació va assegurar: “En realitat hem transitat del menyspreable principi que la lletra con sangre entra –el regne de la potestas–, al regne de la ‘violència simbòlica del web ‘, sense acceptar, fins i tot renegant del gran principi de la transmissió dels coneixements, i a la conducció de l’educant a la seva autonomia i responsabilitat –el regne de l’auctoritas”.

Elzo va centrar el segon moment en la qüestió dels abusos a l’Església i va recordar els diferents informes realitzats a Austràlia, Alemanya i Pennsilvània. Sobre la qüestió d’una suposada relació entre celibat i abusos, va afirmar que no estava clar: “La qüestió no és celibat sí o celibat no, sinó com viuen la sexualitat cèlibes i casats”. Alhora, va advocar per un major protagonisme de la dona en responsabilitats eclesials.

El procés de reconstitució vital

A la tarda, els participants van poder acostar-se al testimoni directe de les víctimes a través de la lectura d’una llarga carta a càrrec del pare Lino Díez, religiós sagramentí, que fa més de cinc anys acompanyant el procés d’una dona que va patir, per part del seu rector, una situació d’abusos sexuals quan era una nena de sis anys i que es van prolongar durant tres anys. L’escolta de la carta va causar un esglai en l’assemblea i va demanar a Lino que li transmetés el seu agraïment i solidaritat a aquesta persona per haver obert el seu cor i haver compartit, no només l’infern que va passar, sinó el difícil procés de reconstitució vital, encara no conclòs.

La jornada va concloure amb una conferència de M. Teresa Compte, presidenta de l’associació Betania i una de les professores del curs, que va explicar d’una manera més general les claus de l’acompanyament a les víctimes basat en la importància de l’escolta, l’ajuda, la teràpia i la família. Va manifestar la seva convicció que, malgrat tot, es pot sortir de la situació si “som capaços de comprometre’ns tots en posar a la víctima al centre de la nostra intervenció”.

El ITVR imparteix per primera vegada aquest Curs per a la Protecció de Menors en col·laboració amb el Centre for Child Protection de la Pontifícia Universitat Gregoriana en el qual participen més de 50 alumnes: sacerdots, membres de la vida consagrada i laics amb importants i significatives responsabilitats eclesials. Entre d’altres, provincials, directors de la CEE, directors d’institucions educatives, formadors, membres de cúria diocesana, rectors i responsables pastorals.

20190302_093229

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection