Protecció de menors. Comunicat 11 de març de 2019

Comunicat. Missioners Claretians de Catalunya. 11 de març de 2019

Un mes després que es conegués un primer cas de presumptes abusos en un dels nostres centres educatius, actualitzem la informació rebuda i les mesures preses per afrontar-les.

Amb aquesta comunicació, reiterem el compromís dels Missioners Claretians per aclarir qualsevol fet del passat i que s’assumeixin les responsabilitats pertinents. L’objectiu final és aprendre del passat perquè avui la infància tingui un entorn amb la màxima protecció que es pugui aconseguir.

A la bústia de correu electrònic prevenim@claretians.cat hem rebut 19 missatges durant les darreres setmanes. A través d’aquest canal i del que ens han comunicat altres persones que s’han
adreçat a nosaltres, només ens ha arribat informació o indicis de casos que ja són coneguts públicament a través dels mitjans de comunicació o de les xarxes socials.

Dels missatges rebuts: dos manifesten inquietuds i actituds personals enfront les noticies en els mitjans i comunicat de l’escola; un es refereix a un exprofessor laic de Sallent; dos a un exconserge laic de Barcelona; i pel que fa al cas del religiós, dos es refereixen a temàtiques tractades a l’aula que van considerar inadequades, set –algun en primera persona i altres de fets observats- de situacions i vivències vergonyants, i cinc dels missatges han estat d’ex-alumnes que donen també el seu testimoni positiu respecte de l’escola i del mateix claretià acusat.

Totes aquestes comunicacions han estat tractades i respostes des del que ens manifestaven i aportaven els interlocutors i amb la finalitat de posar-nos a la disposició de les víctimes. Hem iniciat, també, trobades personals per escoltar, atendre i ajudar-nos mútuament a la millor ubicació i precisió dels fets, facilitant la investigació interna, amb tothom que s’ha adreçat a nosaltres i ho desitgi.

Amb la informació disponible fins ara s’han realitzat els següents passos:

-En el cas de l’únic sacerdot claretià implicat, com ja es va explicar i arran de les primeres denúncies, el 10 de febrer el provincial dels Claretians com a mesura cautelar el va apartar de tota activitat i presència amb menors. El provincial dels claretians també ha tancat un primer recull de les dades disponibles sobre aquest cas. S’ha iniciat el procés d’informació a la Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu perquè aquesta iniciï el procediment oportú.

-Els tres casos coneguts s’han traslladat a la Fiscalia Provincial de Barcelona, i ens hem posat a la seva disposició. Concretament s’han fet tres denúncies: el 13 de febrer, la referida al religiós; i el 25 de febrer, una referida a l’exconserge de Barcelona i una altra referida a l’exprofessor de Sallent. També s’han seguit els protocols pel que fa referència a la comunicació a Inspecció d’Educació.

-El divendres dia 8 de març es va rebre una notificació de la Fiscalia Provincial de Barcelona sobre la primera denúncia presentada que afecta al pare Figueras. En la resposta, Fiscalia exposa que “por el momento no procede disponer la práctica de diligencias investigadoras sobre los hechos denunciados ni ejercitar acción penal alguna [porque] para proceder por los delitos de agresiones, acoso o abusos sexuales será precisa denuncia de la persona agraviada”. Atenent la no existència d’aquestes i que en tot cas els possibles delictes, en aparença punibles amb pena de multa, han prescrit, “en el momento no procede actuación alguna del Mº Público” i la Fiscalia arxiva el contingut d’aquesta primera denúncia.

-En els altres dos casos es tracta de personal contractat i que fa dècades que no tenen cap relació laboral amb les obres educatives dels Missioners Claretians. En el cas del conserge de Barcelona, es va jubilar a mitjans dels anys 90. En el cas del col·legi de Sallent, és una escola tancada a principis dels 90. Tots dos casos són a Fiscalia.

-El divendres 8 de març, arran d’una denúncia sobre l’exconserge de Barcelona presentada davant dels Mossos d’Esquadra per una de les persones afectades, aquest cos policial es va adreçar a l’escola. Responent a la seva demanda, es va traslladar als Mossos d’Esquadra tota la informació sol·licitada i es va oferir tota la col·laboració per la seva investigació.

-El 22 de febrer, el Col·legi Claret va enviar una segona circular a les famílies. Entre altres aspectes, s’agraïen les moltes mostres de suport rebudes pel reconeixement de la rapidesa, contundència i transparència de les accions empreses. També s’informava del tractament que s’havia fet amb els alumnes sobre les informacions aparegudes. Concretament, amb l’alumnat de secundària es va exposar el tema obertament, comentant o llegint la circular del dia 12 de febrer. En altres cursos es va tractar el tema responent reacció dels propis alumnes. En tots els casos s’ha reforçat l’actitud proactiva d’apoderament de l’alumnat. Els esdeveniments dels darrers dies han servit per insistir en la formació que s’ofereix als alumnes des de fa anys, també amb tallers de la Fundació Vicky Bernadet, remarcant el rebuig a qualsevol intent de forçar la pròpia voluntat i per facilitar que els infants i joves disposin de persones a les que puguin comunicar, amb confiança, allò que els calgui.

-Recordem que el correu electrònic i els canals habituals de comunicació interna continuen oberts per qualsevol indici, informació que se’ns vulgui comunicar.

-Esperem, també, comunicar durant els propers dies el nom de la persona externa a qui se li demanarà que lideri una revisió dels possibles casos d’abusos sobre menors i conductes impròpies que en el passat s’hagin pogut produir en les obres educatives dels Claretians de Catalunya.

D’altra banda, aquests dies els claretians conjuntament amb l’equip directiu, també hem volgut acompanyar els docents i persones implicades en les nostres obres educatives que han patit un gran trasbals per les informacions difoses. Tenim tota la confiança posada en el col·lectiu que avui acompanya i educa els infants. Els encoratgem especialment a continuar oferint, conjuntament amb les famílies, una educació integral i donant a la infància instruments perquè aquests casos no quedin en el silenci. És la manera d’evitar que avui es produeixi cap situació d’abús, i d’aconseguir que els àmbits educatius siguin acollidors i segurs. L’educació ens compromet a tots.

Comunicat 11 març 2019

  •  Descarregueu aquí el comunicat en pdf.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection