Bisbe Vadell: “L’Església està preparada pel món digital”

(Claret) “Les xarxes són un gran vehicle. Som dins la cultura del tuit: ràpid i curt. Però cal també la cultura del matís i el diàleg”. Així s’ha expressat el bisbe auxiliar de Barcelona, Antoni Vadell, en el diàleg amb el vicedegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, Josep Lluís Micó, sobre ‘Religió i món digital’. Per Micó, expert en entorns digitals, “la religió no es pot permetre el luxe de prescindir de la tecnologia. Ni la tecnologia pot prescindir de la religió”.

L’Editorial Claret ha convidat Vadell i Micó al debat Déu al mòbil. Religió i món digital per presentar la nova aplicació per dispositius mòbils de la Missa de cada dia, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la seva publicació en paper.

En un diàleg moderat per la periodista Glòria Barrete, el bisbe auxiliar i el vicedegà han disseccionat la relació entre religió i xarxes aquest dijous, en un acte a la Fàbrica Lehmann de Barcelona. Vadell ha parlat del papa Francesc com un referent en el món del tuit i ha animat la gent gran a entrar en el món digital, indicant que la nova aplicació de la Missa de cada dia pot ser una molt bona oportunitat. A més, està convençut “que l’Església està preparada pel món digital. Hi ha moltes persones molt preparades”. Per la seva banda, Micó ha defensat la necessitat d’aquesta tecnologia, ja que “per a determinades persones no és suficient viure l’espiritualitat sense aquestes eines actuals”.

Lluís Del Val, en nom de l’Editorial Claret, ha explicat que “feia temps que l’editorial anava al darrere de digitalitzar els continguts de La missa de cada dia, inicialment amb la idea de reproduir el contingut estricte del llibret. Però en començar a treballar-hi es va fer evident que la digitalització permetia anar bastant més enllà”.

La missa en català al mòbil

El nou aplicatiu per a dispositius mòbils de La Missa de cada dia editat per Claret ofereix en un nou format els continguts de la publicació que permet seguir la missa diària des de qualsevol lloc. La Missa de Cada Dia es publica en paper des de fa més de 25 anys en català i en castellà. És la primera aplicació en català que ofereix aquest servei.

L’App inclou, en les dues llengües, els textos litúrgics per a totes les celebracions eucarístiques del missal, tant les d’àmbit general com les que són pròpies de cada bisbat i les de les principals poblacions. Automàticament ofereix els textos que corresponen a cada dia segons el calendari litúrgic i les festivitats locals més importants. L’App també proporciona comentaris sobre els textos bíblics per facilitar la preparació de les homilies o per la meditació i pregària personal de qualsevol usuari.

Modalitat gratuïta i Premium

L’App té dues modalitats de funcionament, gratuïta i premium. La versió gratuïta dona accés a les lectures de cada dia i la versió premium, de pagament, ofereix tots els textos litúrgics i altres textos complementaris d’elaboració pròpia, com ara el santoral, comentaris de l’evangeli, introduccions als diumenges i solemnitats i textos per a la pregària. Aquesta subscripció premium té un cost anual d’uns 16 euros, i també hi ha la possibilitat de fer subscripcions semestrals, trimestrals o mensuals.

Aquestes són les opcions de configuració de l’App:

  • Canvi d’idioma en qualsevol moment. L’App és bilingüe, català i castellà, i està preparada per poder oferir altres llengües.
  • Mode de funcionament complet, que ofereix tots els textos o mode “litúrgia de la paraula” que mostra solament les lectures i els comentaris i pregàries, per a aquelles persones que vulguin utilitzar l’App per a la pregària o la meditació.
  • Geolocalització, que es pot deixar en mode automàtic, de manera que l’aplicació mostra les misses corresponents al lloc on es trobi el dipositiu en un moment donat, o bé es pot fixar en una població concreta. En aquests moments s’estan mostrant les solemnitats dels bisbats i seus episcopals catalans, i posteriorment s’afegiran la resta de celebracions pròpies de cada bisbat i altres celebracions locals, prioritzant aquelles poblacions amb més usuaris.
  • Mida del text i separació entre línies per fer més còmoda la lectura tant als preveres i lectors que la facin servir en la litúrgia com a les persones amb dificultats de visió.

Continguts: textos i menús

Pel que fa als continguts de la missa, es mostren a partir d’un mosaic-calendari setmanal, però també es pot accedir als continguts del darrer mes i dels mesos següents.

Per a cada dia es mostren totes aquelles misses que es poden celebrar a la població on som, o allà on haguem indicat en les preferències de l’App. Si aquell dia hi ha una única missa possible, només en mostrarà una, i si hi ha diverses possibilitats, es pot triar la que ens convingui. Els textos es van presentant de manera successiva, sense necessitat d’anar buscant aquí i allà com en un missal imprès; i quan hi ha diversos textos alternatius, es poden seleccionar fàcilment en una llista desplegable. D’aquesta manera cada dia s’inclouen tots o la majoria dels textos de lliure elecció. Hi ha també un menú amb tots els apartats de la missa per poder saltar ràpidament d’un lloc a l’altre.

En el disseny s’ha prioritzat la claredat i la simplicitat per tal de facilitar-ne la utilització. Qualsevol persona pot fer servir l’aplicació sense cap formació prèvia. S’ha buscat que sigui també una eina útil, i en aquest sentit hi ha preveres que ja l’estan fent servir a les seves misses i els resulta molt pràctic.

Compromís amb la pastoral litúrgica

Des de sempre, Editorial Claret s’ha caracteritzat per l’interès en la pastoral litúrgica.  Al llarg dels anys ha dut a terme moltes publicacions, puntuals o periòdiques, en aquesta línia.  La Missa familiar ja va ser molt popular els anys vuitanta. Però de totes aquestes publicacions, la que ha tingut més difusió i més durada en el temps és La missa de cada dia, que es va desenvolupar seguint el model de publicacions similars que s’estaven duent a terme en altres països i que es va començar a publicar l’any 1993.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Catequesi | Recomanacions 2019

Cardenal Sistach | ‘Laudato Si’ i Grans Ciutats’

Carles Armengol | Canviar el consum per canviar la vida

Marcial Gamboa | Missioner claretià a Colòmbia

Màxim Muñoz | Unió de Religiosos de Catalunya

Claret publica ‘La música de la fe’

Antoni Daufí | El claretià que dibuixa l’Evangeli

Recomanacions Quaresma Claret

Claret presenta el DOCAT

Què fan els claretians a França?

Els claretians més joves davant la nova província

Nova App: Missa de cada dia

Entrevista a Josep Sureda

Josep Xifré, de professió missioner

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection