Anàlisi dels resultats de l’enquesta congregacional sobre la vida en comunitat

 

AnalysisEls mesos de març i abril de 2019 la congregació dels missioners claretians ha realitzat una enquesta sobre la vida en comunitat entre els claretians d’arreu del món. És un pas previ per facilitar una reflexió interdisciplinar sobre la vida en comunitat. Es busca a enfortir dins de la Congregació aquest pilar fonamental, definitori del carisme claretià, segons el que va estipular el XXV Capítol General (MS 70.5).

L’enquesta constava de 8 preguntes tancades i 2 obertes, distribuïdes a través d’Survey Monkey als membres de la Congregació. 720 membres van respondre a l’enquesta, donant una taxa de retorn del voltant del 32%, que correspon a les taxes de retorn mitjana de les enquestes. D’aquests 720, el 71,7% es van identificar com a membres d’un servei pastoral en equip; el 24,8% com a individus que treballen en un ministeri específic dins de la comunitat; i el 3,5% com persones grans que s’uneixen a la missió comunitària a través del seu ministeri d’intercessió i oferiment de sofriment.

Els resultats aporten indicadors favorables sobre la vida comunitària. Els enquestats creuen que hi ha un bon sentit entre els religiosos pel que fa a que la seva vocació. La consideren una con-vocació a través de la vida comuna i la missió compartida en comunitat. Hi ha un nivell força bo d’estimació, benvinguda i integració de les diferències personals i culturals dels individus dins de les comunitats. Els enquestats es consideren notablement bons a l’hora d’apreciar i afirmar els seus companys.

No obstant això, la qualitat de donar i rebre estímuls i correccions fraternals dins dels Organismes Majors es mou majoritàriament en un terme mig. Això indica que hi ha espai per a millorar. L’ús de la guia i el poder en l’exercici de l’autoritat dins dels Organismes Majors també està just per sobre de la mitjana: és un altre àmbit a millorar. La disparitat entre alguns dels paràmetres els planteja la pregunta: “Ser feliços i afirmar-nos els uns als altres en comunitat es basa en què els membres no estan disposats a oferir i rebre la correcció fraterna de manera constructiva?”

Dels desafiaments presentats i segons l’ordre de classificació, l’individualisme creixent s’ha identificat com el desafiament més important. Les següents dues dificultats identificades són la vida intercultural i intergeneracional, així com la influència de les xarxes socials que redueixen la qualitat de vida de la comunitat. Pel que fa a l’èmfasi congregacional, els participants consideren que la comunitat cridada i enviada per la Paraula de Déu, la vida en comunió com el primer acte de la missió i la comunitat configurada per a la missió són els accents més importants en la vida de la Congregació.

Els últims dos elements oberts buscaven posar sobre la taula algunes formes pràctiques que contribueixen a crear comunitats alegres i missioneres. Algunes de les formes més valorades estan relacionades amb el ministeri de presència; la pregària compartida, la litúrgia, el ministeri i recreació; el respecte, la valoració, escolta i estima a l’altre; la disponibilitat; el diàleg; i l’amor i el perdó.

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection