6 d’octubre, ordenació episcopal del pare fundador

pareclaret-fundadorAvui, 6 d’octubre, memòria de sant Bru, commemorem l’aniversari de la consagració episcopal de sant Antoni Maria Claret. Aquesta va tenir lloc a la catedral de Vic el 1850, una mica més d’un any després d’haver rebut el nomenament per a la seu de Santiago de Cuba. El mateix Claret va considerar com providencial que la seva consagració tingués lloc durant el mes del Rosari i en la festa d’un sant a l’ordre del qual va voler pertànyer en la seva joventut. Claret tenia llavors 42 anys.

Aquesta memòria és una oportunitat per meditar sobre la manera com el nostre Fundador va viure la seva missió episcopal. No li va resultar fàcil acceptar l’encàrrec del Papa. Però, un cop presa la decisió, va intentar viure-la a l’estil dels apòstols. En els gairebé set anys en què va ser arquebisbe de Santiago de Cuba es va lliurar en cos i ànima a la revitalització de la diòcesi a través de les visites pastorals, l’atenció al clergat i al seminari, la promoció d’obres socials i l’animació de la vida cristiana en general. El seu esperit de missioner apostòlic va impregnar l’episcopat amb un dinamisme que no era habitual en els bisbes del seu temps.

Aquest model d’episcopat és el que ell va practicar, sobretot, durant el temps en què va ser pastor de l’arxidiòcesi de Santiago de Cuba. Només arribar a l’illa l’hi va deixar ben clar al Governador General don José Gutiérrez de la Concha: «El dia en què vegi que es posa el més petit entrebanc a la meva missió… aquest dia deixaré el meu lloc i res perdré, per cert, pel que fa a la meva persona, ja que amb ser missioner en tinc prou per ser pobre, per estimar Déu, per estimar als meus proïsme i guanyar les seves ànimes al mateix temps que la meva».

A diferència de molts altres bisbes del seu temps, va encomanar a persones competents el funcionament ordinari de la Cúria diocesana. I ell es va dedicar de ple a l’evangelització, a través de les visites pastorals a la diòcesi, del continu exercici del ministeri de la Paraula i de la seva preocupació per atendre les necessitats dels més pobres, sobretot en el camp de la prevenció i l’educació. Rubricà aquest lliurament al seu poble amb la sang vessada en l’atemptat d’Holguín, l’1 de febrer de 1856.

En les etapes posteriors de Madrid, París i Roma, tot i que no era bisbe residencial, va saber trobar altres vies com plàtiques, conferències, exercicis espirituals, l’apostolat de la premsa, l’acompanyament espiritual, el consell, per seguir servint intensament l’Església. La caritat de Crist, lema del seu escut arquebisbal, va ser sempre el motor de la seva vida i apostolat.

En un dia com avui podem tenir un record especial de tots els claretians que han estat cridats a servir l’església com a bisbes. Preguem per ells i per les seves esglésies particulars, perquè, a exemple de sant Antoni Maria Claret, sàpiguen portar la bona nova de l’Evangeli amb una vida de lliurament i amb una fina atenció als signes dels temps.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection