15 d’octubre. Santa Teresa de Jesús, compatrona

Teresa d'Àvila per Rubens.Santa Teresa és, sens dubte, una de les dones més grans i admirables de la història. Va ser dona d’una vida mística extraordinària, mestra sublim i doctora de l’Església, juntament amb santa Caterina de Siena i santa Teresa de l’Infant Jesús.

El nostre sant Fundador, Antoni Maria Claret, enamorat de santa Teresa, va reproduir en el seu Autobiografia una llarga sèrie de textos de la gran mística d’Àvila al llarg dels números 242 al 258. Va recollir extensament les pàgines teresianes d’encuny més apostòlic on la Santa d’Àvila expressa la seva ardent compassió pels pecadors (cf. Aut 243). Particularment el pare Claret va ser impactat pels dolors i les agonies de la santa en la seva experiència sobre l’infern (cf. Aut 246-249), així com per altres detalls entre els quals crida l’atenció el seu costum de regalar bons llibres (cf. Aut 242).

El mateix Claret va anotar, a més, en un dels seus exlibris preferits, “Flos sanctorum” de Pedro de Ribadeneira, els següents paràgrafs de caire apostòlic sobre santa Teresa:

«Les nits gairebé les passava en vetlla pregant gemegant, sospirant i suplicant a Déu que li fes mercè d’il·luminar aquelles ànimes que tan llastimosament estaven enganyades. Mil vides donés per posar remei a un ànima, i de qualsevol goig, encara que fos molt espiritual, es priva de molt bon grat per l’aprofitament del proïsme. El fruit que va fer en les ànimes i conversions admirables que per les oracions i mitjà de santa Teresa es van fer, demana una llarga història, perquè van ser moltes i per tota la seva vida, perquè per tota ella la va cremar el zel de la casa i honra de Déu. Els treballs que va passar pels seus proïsmes van ser molts; però molt pocs l’assemblaven a la seva excessiva caritat, desitjant patir més i més per Jesucrist, el nostre Redemptor, i els seus redimits… I com no vivia sinó per patir, així només això li donava content i satisfacció a la seva ànima i solia dir que per a res era bona aquesta vida sinó per patir; per a res era curta i breu sinó per treballar».

En 1864, el Senyor va concedir al pare Claret grans coneixements llegint les obres de la santa (cf. Aut 797). El 1869, en llegir les “quintas moradas”, va tenir també grans il·luminacions com ell mateix recull a “Llums i Gràcies” de 1869. Els últims propòsits de la seva vida estan fets a base dels “Avisos”. D’ella va citar també un paràgraf en el discurs que va pronunciar el 31 de maig de 1870, a l’aula del Concili Vaticà I. Entre els seus manuscrits es conserven uns apunts trets de les obres de la santa.

Per al pare Claret, doncs, Santa Teresa de Jesús va ser un gran model de vida evangèlica i apostòlica i per això la va escollir com a compatrona de la nostra Congregació.

Sobre el pare Claret i santa Teresa va escriure Enric Pla i Deniel a “La Mare dels espirituals”, carta pastoral datada a l’agost de 1934, amb motiu de la canonització de la beata Maria Micaela del Santíssim Sagrament i la beatificació del venerable pare Antoni Maria Claret.

Tags: ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection