20 de novembre. Beat Andreu Solà

SolaAndreuMexic

El pare Andreu Solà va néixer el dia 7 d’octubre de 1895 a la masia Vilarrasa de la població de Taradell. Va ser batejat, però, a la parròquia del municipi de Santa Eugènia de Berga. Dos mesos més tard va rebre el sagrament de la confirmació de mans de Josep Morgades, a l’església de Sant Domènec, de Vic, la més claretiana de la ciutat. Els seus pares es deien Bonaventura Solà Comas i Antònia Molist Benet.

Va tenir onze germans. La principal riquesa de la família era l’amor a Déu, a la Mare de Déu i a l’Església Catòlica. En la pietat familiar van florir dues vocacions més, la del seu germà Jaume, també claretià, i la d’Eudald, sacerdot diocesà de Vic. Per la resta, era una família econòmicament pobra. No eren propietaris sinó masovers. Per això es van anar traslladant d’una masia a una altra quan les circumstàncies ho aconsellaven i afavorien. De fet, al poc d’haver nascut Andreu, la família es va traslladar de la masia Vilarrasa de Taradell a la del Clarà de Sant Martí de Sentfores, població coneguda a la Plana de Vic com La Guixa.

Als 12 anys va rebre la primera comunió. Per aquest temps va tenir ocasió d’assistir a la predicació d’un missioner claretià de la nostra comunitat de la Casa Mare de Vic, i al seu interior va escoltar la crida del Senyor a ser missioner com el Pare Claret. Al seu pare li va costar acceptar la vocació religiosa d’Andreu perquè li proporcionava una gran ajuda en les tasques de la granja i del camp, però com a bon cristià va acceptar la voluntat de Déu.

Ja en el postulantat de Vic, la seva família es va traslladar a Alpens, a uns 20 quilòmetres de Vic. Va viure el seu seguiment de Jesucrist amb convicció i entrega. Del postulantat a Vic va passar al noviciat de Cervera. Durant l’any de noviciat va tenir dificultats de salut, una bona prova per a la seva vocació. La seva primera professió va ser el 15 d’agost de 1914.

En els seus estudis superiors va treballar amb serietat i afany per actuar seves possibilitats intel·lectuals, mentre s’entrenava en valors humans i creixia en finor espiritual. El seu interior s’anava enfortint a mesura que treballava per donar equilibri a un temperament una mica propens a la radicalitat. El Senyor anava treballant al seu heroi.

L’obediència el va enviar a Mèxic. Va exercir de professor en el postulantat claretià de Toluca. Repartia el seu temps amb la predicació popular. En el Nadal de 1924 va ser enviat a la comunitat de León (Mèxic), on va poder dedicar-se amb més comoditat a la predicació tot i la prohibició del govern mexicà a tot exercici pastoral, sobretot al clergat estranger. La persecució religiosa es va intensificar tancant temples i perseguint sacerdots i religiosos.

Andreu Solà es va mantenir fidel a la seva vocació de pastor d’ànimes repartint el Pa de la Paraula i els Sagraments. Tenia el zel de la salvació de les ànimes que havia tingut pocs decennis abans el venerable Antoni Maria Claret. No va dubtar a exposar-se al perill en el seu compromís pastoral. Atenia els catòlics en una casa particular amb la celebració de l’Eucaristia, la confessió, l’adoració eucarística i, donada la manca de servei sacerdotal per les condicions de l’ambient religiós, va demanar llicència per batejar, casar i administrar la unció de malalts.

El procés del martiri va començar quan, després de celebrar Eucaristia i l’hora santa amb la benedicció del Santíssim, van ser descoberts tant el pare Andreu com el col·laborador Leonardo Pérez. Una fotografia d’estudi, record d’una primera comunió, va delatar al pare Solà com a sacerdot. Des d’aquest moment tot es va desenvolupar amb rapidesa. Els van acusar a ell, al senyor Leonardo i al jove prevere mexicà Trinitat Rangel d’haver assaltat i descarrilat un tren. En l’interrogatori Solà va dir amb tota enteresa: «Que em sigui lícit manifestar que no tinc un altre crim, que jo conegui, que el d’haver complert amb el meu deure com a missioner que sóc».

Van ser traslladats en tren al lloc on efectivament hi havia hagut poc abans de l’atemptat el descarrilament que se’ls imputava i allà els tres màrtirs, braços en creu, van rebre la descàrrega del piquet, no sense abans cridar amb tota la força i fervor: “iVisca Crist Rei!” Era el dia 25 d’abril de 1927. El senyor Leonardo i el pare Rangel sembla que van morir immediatament, però el nostre màrtir, ferit de mort, va resistir tres hores més. Uns treballadors del ferrocarril van ser testimonis propers del martiri. Passades unes hores es van acostar als afusellats.

El P. Andreu Solà encara resistia a la mort i en adonar-se de la presència d’aquelles persones va dir:

«Dos som sacerdots i morim per Jesús, morim per Déu, estic mal ferit, moro per Jesús. No us oblideu de fer arribar a la meva mare, pel mitjà que puguin, que he mort, però diguin-li que té un fill màrtir».

Solà va demanar una mica d’aigua, com Jesús a la creu. Les seves últimes paraules van ser:

«Jesús, misericòrdia! Jesús, perdoneu! Jesús, moro per la teva causa! Déu meu, moro per tu!».

El nostre germà claretià, el pare Andreu Solà i Molist va ser beatificat a Guadalajara (Mèxic), amb 12 màrtirs mexicans el 20 de novembre del 2005. Va presidir la celebració el cardenal José Saraiva Martins, claretià.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection