30 de novembre. Sant Andreu, apòstol i compatró

santandreuAndreu, germà de Pere, és presentat per la tradició sinòptica com un dels quatre primers deixebles de Jesús. La seva vocació es narra dues vegades: a ser seguidors (cf. Mc 1,16s) i a formar part del selecte grup dels Dotze (cf. Mc 3,13 seg.). Però no ens proporciona cap anècdota particular sobre aquest apòstol, tot i que dues vegades se l’associa a la terna privilegiada de Pere, Jaume i Joan (cf. Mc 1,29; 13,3).

Segons el quart evangeli, Andreu i Pere, com Felip, procedeixen de Betsaida, però la tradició sinòptica (cf. Mc 1,29s) els domicilia en Cafarnaum. Andreu té una especial rellevància en el quart evangeli. Allà, juntament amb l’altre deixeble, que podria ser el Deixeble Estimat, és el primer a seguir Jesús, obeint a una indicació del Baptista. I no només és el primer seguidor, sinó també el primer apòstol, el cercador de nous adeptes a Jesús: és ell qui crida al seu germà Pere, i un dia després a Felip (cf. Jn 1,41.43a), i els condueix Jesús, el qual els accepta en el seu seguiment.

No només amb motiu de la vocació, sinó també en altres moments, trobem Andreu associat a Felip; tots dos actuen junts a la multiplicació dels pans (Jn 6,5-8), i tots dos fan d’intermediaris entre Jesús i els grecs que volen trobar-se amb ell (cf. Jn 12,20-22). Aquesta mediació es pot basar en la probable hel·lenització d’aquests dos apòstols, únics del grup dels Dotze que tenen nom grec.

Sobre la importància d’Andreu en la tradició joànica, disposem d’un interessant testimoni del segle II, el Fragment Muratorià, segons el qual va ser Andreu qui va animar Joan a escriure el seu evangeli. En un sermó sobre sant Andreu, el P. Fundador destaca l’entusiasme missioner d’aquest apòstol, que tan bon punt coneix Jesús comença a buscar adeptes:

«Busca Pere el seu germà, el veu, li parla, li predica i el convenç; i contentíssim, sense esperar un instant, se’n torna, i, portant-lo al Messies, el presenta: “I el va portar a Jesús. […]. Oh valor, oh gosadia, oh fervor d’apostòlic zel que no cessen d’admirar tots els Sants Pares en un nou i tot just iniciat deixeble! Vegeu Andreu donant ja fruit des del començament mateix del seu aprenentatge -diu St. Pere Damià-, i transformat en predicador de la veritat de la que tot just comença ser oient […]. I si de tal manera va obrar aquest sant baró quan no era més que un deixeble i molt recent, molt més fortes i magnànimes no hauran estat les seves empreses després que Jesucrist l’elegís i assenyalés per apòstol!»

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection