El “diàleg” ecumènic: un model de diàleg, per Pere Codina

Ara que es parla tant de “diàleg” i que pertot es proposen “taules de diàleg”, pot ser, sens dubte, estimulant i gratificant de proposar algun model reeixit de diàleg que hagi donat mostres de solidesa i hagi donat fruits reals. Dins l’àmbit de l’ecumenisme en podem trobar alguns, d’entre els quals en voldríem destacar un… pels fruits magnífics que ha fet i està fent. Ens referim al Grup ecumènic de les Dombes o Grup Dombes.

És un grup format per 40 teòlegs i teòlogues (20 de catòlics i 20 de protestants) que des de 1937 es troben regularment: als inicis en un petit monestir –l’abadia de Notre-Dame des Dombes, a prop de Lió– i, des de 1998, a l’Abadia de Pradines, a prop de Roanne i de Lió.Molts estudis han analitzat l’originalitat del seu mètode de treball. El grup no és pròpiament un grup de discussió (tot i que s’hi discuteix), sinó que –gràcies al seu enfocament espiritual de l’ecumenisme– mira de buscar la unitat en la recerca compar tida de la veritat: i per això, en una atmosfera d’amistat i fraternitat, els membres del grup treballen «sans presse et sans paresse» («sense pressa i sense peresa» per aconseguir allò que el fundador del grup, Paul Couturier, anomenava una teologia «amarada de pregària».

El mètode del grup per tractar un tema és aquest:
1) Es ressitua el tema de discussió en els seus orígens, en el seu context històric i amb la interpretació bíblica del moment;
2) S’identifiquen els punts d’acord i els punts de desacord;
3) Es fan mútuament propostes d’aproximació: en quins aspectes cal posar més l’accent, o com es podria adequar millor el llenguatge…; i
4) per a cada església es fa una «crida a la conversió», en els diversos àmbits (d’actituds, ensenyaments i pràctiques) per tal que la conversió evangèlica de cada església, faciliti l’apropament de les altres.
Una d’aquestes reflexions, la tenim publicada en català, en un llibre preciós que duu per títol: Maria en el designi de Déu i en la comunió dels sants (Claret, 2000). El grup Dombes és un grup no oficial: no té mandats de ningú i els documents que produeix no tenen cap altra autoritat que la que aconsegueix obtenir amb la seva pròpia vàlua. Però la seva autoritat és tanta que sempre és tingut en compte en el diàleg ecumènic i les seves posicions sovint són esmentades en els documents oficials de les esglésies.
Pere Codina-Mas, cmf
Fotografia: Abadia de Pradines | Benedictins.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection