1 de febrer. Atemptat contra el Pare Claret (1856)

04-_atentado_de_holgunAtemptat contra el Pare Claret a Holguín (1856)

L’1 de febrer de 1856 a la ciutat d’Holguín (Cuba), sant Antoni Maria Claret va ser víctima d’un atemptat contra la seva vida. Començava aquell dia la visita pastoral a la zona. Era la quarta visita pastoral de la seva tasca episcopal a la diòcesi de Santiago de Cuba, als cinc anys de la seva arribada.

Holguín està situada al nord-oest de Santiago. A finals de gener de 1856, el Pare Claret va desembarcar a la població de Gibara, procedent de la ciutat de Port-au-Prince. En aquest poble, segons explica el pare Pere Llausàs, capellà del pare Claret i secretari de la visita pastoral, ja algú havia intentat atemptar contra la vida de l’Arquebisbe, però no ho va aconseguir. El pare Llausàs afirma que va ser el mateix que ho va aconseguir a Holguín, Antoni Abat Torres (cf. Aut 584). Oriünd de Canàries, era conegut com “el Isleño” i, trobant-se a la presó, havia estat indultat un any abans, a instàncies del pare Claret, per prec de la seva família, sense que Claret el conegués.

Encara que l’atemptat va ser perpetrat per una sola persona, les investigacions van determinar que es tractava d’una conspiració per acabar amb la vida d’Antoni María Claret. Fins i tot va arribar la falsa notícia de la mort del prelat fins a Santiago de Cuba, propagada pels qui l’esperaven. Holguín va ser el cim d’una persecució que va començar molt abans. Quins en van ser els motius? Senzillament, recordar, demanar, exhortar … als cristians que portessin una vida coherent amb l’Evangeli segons l’opció de vida cristiana triada, especialment els clergues de vida irregular; alguns dels quals els va arribar a sancionar com a arquebisbe per fer cas omís de les seves recomanacions.

L’atemptat d’Holguin és un catalitzador de l’espiritualitat martirial de sant Antoni Maria Claret. El seu desig de lliurament fins a la mort es veu reflectit en l’elaboració espiritual que ell mateix va fer d’aquest fet. El goig que va sentir Claret en patir aquest atemptat va ser el de qui aconsegueix el que buscava des de feia molt de temps, amb la satisfacció d’aconseguir-ho en el moment i la manera menys imaginables, encara que el seu ànim n’estigués ben disposat.

Holguín va ser la conseqüència d’una vida coherent amb el seguiment de Crist, plena de zel apostòlic perquè Déu fos conegut, estimat, servit per totes les criatures. El zel de la casa del Pare devorava Claret, perseguit per la causa del Fill (cf. Mt 5,11), fins a la navalla barbera d’Holguín. A partir d’aquí, la seva sang vessada, com a segell sobre les veritats evangèliques que predicava, el va fer créixer en fidelitat enmig de persecucions i calúmnies que, com ell mateix deia, anirien esculpint, llaurant, cisellant, forjant … la seva figura carismàtica, capaç d’alegrar-se en els turments de cada jornada, per la glòria de Déu i la salvació de tots els homes.

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection