4 de febrer. Mort del Pare Clotet, cofundador dels Claretians (1898)

ClotetJaumeMort del venerable Pare Jaume Clotet, cofundador de la Congregació

El 4 de febrer recordem al venerable Pare Jaume Clotet, cofundador de la Congregaci√≥, en l’aniversari de la seva mort (Gr√†cia, 1898). Va n√©ixer el dia 24 de juliol de 1822 a Manresa i va ser l’√ļltim de vuit germans. Va ser batejat el mateix dia del seu naixement. Va realitzar els tres primers anys d’estudis amb els jesu√Įtes de la seva ciutat natal. Va marxar a Barcelona per estudiar ret√≤rica i filosofia a l’Institut de segon ensenyament de la Universitat d’aquesta ciutat.

A els disset anys va ingressar al Seminari de Barcelona on va comen√ßar els seus estudis eclesi√†stics que despr√©s va culminar a Vic. A causa de la situaci√≥ de persecuci√≥ de l’Esgl√©sia a Espanya, va passar a Fran√ßa i a Roma, on va ser ordenat sacerdot el dia 20 de juliol de 1845. En tornar a Espanya va ser destinat, el juliol de 1846, com a Vicari de l’Ec√≤nom de Castellfollit del Boix, parr√≤quia situada davant de Montserrat. En 1847 va ser nomenat Capell√† Ec√≤nom de Santa Maria de Civit, un altre poblet situat entre les muntanyes.

Aquests quatre anys de ministeri van ser pastoralment molt bons per a ell, per√≤ en el seu cor bategava una forta inquietud missionera. Per aix√≤, el juny de 1849, va exposar al seu bisbe, el doctor Jaume Passarell, els seus desitjos de deixar la parr√≤quia. El moment d’interrupci√≥ del seu ministeri va ser providencial: li va permetre posar-se en contacte amb el Pare Claret, que estava a punt de fundar una nova congregaci√≥. De fet, trobem al Pare Jaume Clotet el 16 de juliol d’aquest mateix any formant part del grup de cofundadors; era el m√©s jove de tots. El Pare Clotet va descobrir per fi la seva vocaci√≥ missionera i va trobar en la nova Congregaci√≥ el millor lloc per viure-la.

Durant els seus primers anys de ministeri a la Congregaci√≥ es va lliurar completament a les missions populars, als exercicis espirituals i, sobretot, a la catequesi, ministeri per al qual se sentia especialment capacitat. Va destacar en el ministeri envers els sord-muts. El Pare Clotet es va sentir plenament compenetrat amb l’esperit i l’estil de vida claretians, alternant mesos d’estada a casa, dedicats a l’oraci√≥ i a l’estudi, amb altres consagrats a la predicaci√≥ missionera.

El Pare Clotet va ser el primer Sotsdirector de la Congregació, elegit per a aquest servei el 1858, quan el Pare Josep Xifré va ser elegit Superior General després de la mort del Pare Esteve Sala; i va exercir aquest càrrec durant 30 anys consecutius.Va escriure un llibre sobre el llenguatge dels sords, alguns opuscles per al clergat i per a la formació dels Germans de la Congregació.

L’amor filial que va tenir al Pare Claret el va portar a desviure’s per recopilar totes les dades i testimonis que permetessin recon√®ixer la seva santedat i aix√≠ iniciar el seu proc√©s de beatificaci√≥. El material recollit va ser abundant; el treball del Pare Clotet va ser sorprenent i infatigable.

La seva vida va reflectir sempre un halo de santedat evang√®lica. Transmetia permanentment la gr√†cia de viure a la pres√®ncia del Senyor. Aix√≤ es notava en la seva pau, la seva saviesa, la seva fe i el seu consell. La seva aportaci√≥ va ser crucial en la hist√≤ria naixent de l’Institut i en la transmissi√≥ viva i entusiasta del nostre carisma original. Va viure amb goig i plenitud la seva identitat claretiana com a home contemplatiu i ap√≤stol missioner. El Papa Joan Pau II el va declarar venerable el 3 de maig de 1989. Les seves restes reposen al Santuari del Cor de Maria de Barcelona.

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ib√°√Īez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection