“Comptem amb la intercessió dels nostres màrtirs per ser fidels a la nostra vocació missionera”

martiri-clarettiani-memoria

Missatge del pare general en memòria dels màrtirs claretians

Estimats germans:

En l’any del 150 aniversari de la Pasqua de Sant Antoni Maria Claret, la memòria dels beats màrtirs claretians que celebrem l’1 de febrer ens convida a aprofundir en la dimensió martirial de la nostra vida missionera. El mateix pare Claret anhelava segellar les veritats que predicava amb la mateixa sang de les seves venes, i portava en el seu cos les cicatrius de l’atemptat contra la seva vida a Holguín l’1 de febrer de 1856. Sobre aquell esdeveniment ell escriu així:

“Feia uns dies que em trobava molt fervorós i desitjós de morir per Jesucrist; no sabia ni encertava a parlar si no de l’amor diví amb els familiars i amb els de fora que em venien a veure; tenia fam i set de patir treballs i de ves sar la sang per Jesús i Maria” (Aut 573).

El somni del pare Claret per a ell mateix i per als seus missioners, com a homes que cremen en el foc del diví amor i que contagien el seu foc allà on van, encenent en tots l’amor de Déu, al·ludeix tant a l’ardor de cor amb l’amor de Déu, com al zel del compromís pastoral amb el poble. Ser devorat per l’amor de Déu i l’amor als germans, com el foc que consumeix la fusta, és un estat místic descrit per molts sants a l’Església. La consumació de la seva vida a Fontfreda el 24 d’octubre de 1870 va ser com el gastar-se totalment en aquest foc de l’amor de Déu.

La nostra mirada sobre el Crucificat encén aquest foc que dissipa el fred de la por i de l’ansietat per les persecucions i proves. Quan els màrtirs claretians, la majoria d’ells joves, es van enfrontar a l’amenaça de mort per ser deixebles, van optar per morir abans de renunciar a Crist. Ens alegrem del seu testimoni que ens impulsa a ser consumits pel mateix foc del nostre carisma.

Recordem el camí de la creu dels nostres màrtirs de Barbastre que van ser arrossegats des de la sala de l’agonia al Col·legi dels Escolapis al calvari del martiri. Mantinguem el seu missatge de comiat ressonant en els nostres cors: “Adéu, estimada Congregació! Els teus fills et saluden des de la presó i t’ofereixen les seves doloroses angoixes en holocaust expiatori per les nostres deficiències i en testimoni del nostre amor fidel, generós i perpetu” (Faustino Pérez).

Els nostres màrtirs van complir el somni del nostre Fundador per als seus missioners. El record de les seves vides i la seva intercessió encenen el mateix foc d’amor en nosaltres en commemorar el seu martiri litúrgicament l’1 de febrer. 182 dels nostres germans i una germana claretiana van ser beatificats entre el total de 274 missioners màrtirs durant la persecució religiosa espanyola (1936) i la persecució a Mèxic (1927). Recordem també a Francesc Crusats, el primer màrtir, assassinat durant la revolució de 1868 a Espanya.

L’Església va reconèixer oficialment el testimoni dels nostres germans i d’una germana claretiana a les següents beatificacions:

  1. Felip de Jesús Munárriz i 50 companys, Màrtirs de Barbastre (Roma, Itàlia, 1992)
  2. Maria Patrocini Giner RMI (València, Espanya, 2001)
  3. Andrés Solà i Companys (Guadalajara, Mèxic, 2005)
  4. José María Ruiz, Jesús Aníbal Gómez, Antoni Vilamassana i companys (Tarragona, Espanya, 2010)
  5. Mateu Casals, Teófilo Casajús, Ferran Saperas i els seus 106 companys (Barcelona, Espanya, 2017)

Cada any, tenim quatre importants celebracions Claretianes entreteixides en la nostra vida litúrgica i que ens nodreixen de tot el misteri de Crist. Són les següents:

  1. la dimensió martirial del nostre carisma en la memòria dels Màrtirs Claretians l’1 de febrer
  2. la dimensió cordi-mariana del nostre carisma en la solemnitat de l’Immaculat Cor de Maria (dissabte següent al segon diumenge després de Pentecosta)
  3. l’esperit del nostre carisma en l’aniversari de la Fundació de la nostra Congregació el 16 de juliol
  4. el foc missioner que va inflamar al nostre Fundador en la seva festa del 24 d’octubre.

La celebració de la dimensió martirial del nostre carisma l’1 de febrer ens porta a reflexionar sobre els valors fonamentals de la Vida Consagrada i a celebrar de manera significativa el Dia Mundial de la Vida Consagrada el 2 de febrer.

Comptem amb la intercessió dels nostres màrtirs per ser fidels a la nostra vocació missionera. La millor manera d’honrar la vida del nostre Fundador és deixar-nos inflamar pel foc de l’amor de Déu que va donar valor als nostres màrtirs per ser missioners fins al final.

Us desitjo a tots una celebració significativa de la memòria dels Màrtirs Claretians.

P. Mathew Vattamattam, CMF
superior General

Roma, 31 de gener de 2020

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection