El somni social, cultural, ecològic i eclesial del papa Francesc per l’Amazònia

amazonia

(Ciutat de Vaticà) Aquest dimecres s’ha publicat finalment l’exhortació apostòlica postsinodal del papa Francesc. ‘Estimada Amazònia’ mostra els quatre somnis del pontífex per a la regió amazònica: social, cultural, ecològic i eclesial. En parlar d’inculturació, en el tercer capítol, Francesc cita el poema ‘Carta de navegar’ del bisbe claretià Pere Casaldàliga, publicat a El tiempo y la espera (Santander, 1986):

«Flotan sombras de mí, maderas muertas.
Pero la estrella nace sin reproche
sobre las manos de este niño, expertas,
que conquistan las aguas y la noche.
Me ha de bastar saber que Tú me sabes
entero, desde antes de mis días»[104].

L’exhortació és la resposta de Francesc als debats durant el Sínode dels Bisbes sobre l’Amazònia de l’octubre de 2019. El Papa no entra en tots els temes tractats en el document final del Sínode ni pretén substituir aquell text. Més aviat anima a tots a llegir el document final en la seva totalitat.

‘Estimada Amazònia’ es divideix en quatre capítols que expliquen aquests quatre somnis del Papa per a la regió panamazònica:

  • Somio amb una Amazònia que lluiti pels drets dels més pobres, dels pobles originaris, dels últims, on la seva veu sigui escoltada i la seva dignitat sigui promoguda.
  • Somio amb una Amazònia que preservi aquesta riquesa cultural que la destaca, on brilla de maneres tan diverses la bellesa humana.
  • Somio amb una Amazònia que custodiï gelosament l’aclaparadora bellesa natural que l’engalana, la vida desbordant que omple els seus rius i les seves selves.
  • Somio amb comunitats cristianes capaces de lliurar-se i d’encarnar-se en l’Amazònia, fins al punt de regalar a l’Església nous rostres amb trets amazònics. (7).

En el somni eclesial, destaca la importància de la col·laboració en el ministeri apostòlic dels catòlics en els diversos estats de vida (86). També destaca el paper singular del sacerdot (87 a 90) juntament amb l’afirmació de les aportacions contínues dels laics a l’evangelització. El Papa no dona suport a la proposta d’alguns Bisbes de la regió amazònica de permetre l’ordenació sacerdotal d’homes casats. Ens crida «a ampliar la nostra visió, perquè no restringim la nostra comprensió de l’Església a les seves estructures funcionals». Rebutja una visió estreta de les «concepcions de poder en l’Església» que «clericalizen a les dones» (100). I demana una presència estable de líders madurs i laics dotats d’autoritat per al bé comú.

Francesc conclou ‘Estimada Amazònia’ amb una oració a la Mare de l’Amazònia:

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection