Vic: Casa Mare i Temple-Sepulcre de Sant Antoni Maria Claret

Vic i el P. Claret

El P. Claret tingué una relació molt especial amb la ciutat de Vic. De fet, és on va fundar la Congregació l’any 1849, però a més a més és important mencionar:

>> A Vic el P. Claret hi arriba per primera vegada un 29 de setembre de 1829; hi entra pel pont del Remei i el carrer de Sant Pere. Hi va per començar els seus estudis eclesiàstics que durarien sis anys. S’allotja al pis de Mn. Fortià Bres.

>> Tria Vic com a residència el gener de 1841; des d’on comença la seva tasca missionera pels pobles de Catalunya i Canàries.

>> A Vic funda la seva obra principal, la Congregació dels Missioners Fills del Cor Immaculat de Maria, el 16 de juliol de 1849.

>> A la catedral de Vic és consagrat arquebisbe de Santiago de Cuba el 6 d’octubre de 1850.

La ciutat de Vic, a més de ser la «ciutat dels sants» és també la ciutat de Sant Antoni Mª Claret.


 

Casa Mare dels Missioners Claretians

>> Havia estat convent dels pares mercedaris fins l’any 1835, any de l’exclaustració forçosa. El 1849 el bisbe Casadevall el va cedir al P. Claret i als seus companys perquè hi establissin la primera casa missió i d’exercicis.

>> L’església n’era la part més antiga; d’estil gòtic conventual, estava edificada al llarg del que ara és carrer, fent angle amb la porteria de l’antic convent. A la part posterior de l’església s’havia afegit la capella fonda reservada al Santíssim, Allà hi hagué l’antic sepulcre que guardà les despulles de sant Antoni M. Claret portades des de Fontfreda a Vic.

>> Al ponent de l’Església fou edificat (s. XVIII) un airós claustre, a l’entorn del qual, planta baixa i primer pis, es situaven les dependències comunitàries; el segon pis era reservat als exercitants.

>> Quan el local resultà insuficient, llavors van bastir un nou edifici a la part nord del claustre. Era l’ala anomenada del «Dibuix», ja que hi havia funcionant una escola de dibuix i matemàtiques; precisament Jaume Balmes hi féu de professor durant tres cursos buscant un mitjà de subsistència.

>> Més tard, el 1863, i ocupant part de l’horta, es bastí un altre immoble com a continuació de l’ala oest, en direcció nord, que ocupava part de l’horta; tenia per finalitat acollir els estudiants i novicis. Aquest edifici tenia quatre plantes i era molt pobre, però espaiós i ben aprofitat. L’arquebisbe de Cuba en subvencionà la construcció. Al costat dels edificis no hi mancava una bona horta.

>> D’ençà de la guerra de 1936, ja no en queda cap, d’aquells edificis. La casa on avui resideix la comunitat claretiana, fou edificada l’any 1930 sobre el lloc que ocupava l’ala del «Dibuix». És obra del conegut arquitecte Pericas.

>> Són molts els records claretians de l’església de la Mercè i de l’antic convent mercedari. És la Casa Mare, on s’acollí la primera comunitat de missioners després d’haver passat alguns dies en el seminari vell. Aquí, doncs, vivien fraternalment units i agermanats al servei de l’evangelització.


Temple – Sepulcre de Sant Antoni M. Claret

>> El Temple-sepulcre, ideat per l’arquitecte Ribas, fou acabat l’any 1970.

 

 

 

>> El sepulcre s’inspira en el barroc romà i amb uns criteris de grandiositat propis d’altres temps. És obra de l’artista Domènec Fita.

 

 

 

>> Alberga, a la cripta, el cos de Sant Antoni M. Claret

 

 

 

 

This movie requires Flash Player 9


El Museu de Sant Antoni M. Claret

Es tracta d’un Museu didàctic i molt complert sobre la vida del P. Claret, sobre els llocs on va residir, on va predicar, les activitats que va dur a terme i en general sobre la vida que va tenir.

>> El Museu de Sant Antoni Maria Claret està plantejat a partir de diferents plafons i vitrines agrupades en diferents moments històrics de la vida del P. Claret.

>> En total el Museu contempla 24 plafons i 23 vitrines, a través dels quals hom pot anar ampliant el coneixement de la vida del sant així com de tot allò que va anar sembrant al llarg dels anys.

L’exposició contempla les següents parts de la vida del P. Claret:

>> El noi Antoni Claret

>> Prevere i missioner

>> Apòstol escriptor

>> Fundador dels missioners claretians

>> La Casa Mare

>> Bisbe missioner i confessor reial

>> Traspàs a la casa del Pare


Informació de contacte

Casa Mare Missioners Claretians C. St. Antoni M. Claret, 8 08500 – Vic T. 93 885 02 42

Podeu descarregar-vos el fulletó informatiu premeu l’enllaç.

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection