Sallent: Casa Natal

Informació general

>> La Casa Claret és l’àmbit en què s’ubica la casa on va néixer Sant Antoni M. Claret el 23 de desembre del 1807.

>> Els Claretians s’instal·len a la casa del costat l’any 1920. Conserven la cel·la natal com un lloc de pregària i memòria del sant.

>> L’any 1968 s’inaugurà el Temple dedicat a Sant Antoni M. Claret, bastit en els baixos de la casa Natal.

>> L’any 2007, amb motiu del Bicentenari del naixement del P. Claret, s’hi realitza una notable remodelació en tot el conjunt, que afecta sobretot el pati d’entrada, la cel·la natal i els espais de l’antic col·legi. En aquest darrer espai s’hi instal·la una exposició permanent dedicada a la persona i l’obra del P. Claret i als continuadors de la seva tasca arreu del món.

La casa Natal de Sant Antoni M. Claret consta de planta baixa, habilitada com a capella i sagristia, amb una habitació al costat d’aquesta. També hi trobem un pis amb dues habitacions amb la seva corresponent alcova, una d’aquestes a la part de davant i una altra a la de darrera, ambdues compten amb llum directa. Aquesta casa era dels avis materns Clarà-Rodorera que vivien a l’altra banda del Pont. Fou la primera casa del novell matrimoni Claret-Clarà i que va ser-los prestada pels «sogres» a principis del s. XIX. La planta baixa s’utilitzava com a obrador-taller tèxtil de cotó. L’any 1814, el seu pare compra una casa pròpia, anomenada amb el temps «Can Valeri», amb obrador-taller i magatzem de cotó més gran, que es convertirà en la «Casa Pairal» dels Claret-Clarà.

També destaca perquè va ser un lloc habitual d’allotjament de l’oficialitat de l’exèrcit quan aquest estava de pas.

A l’octubre de 2007 es va inaugurar el conjunt de la remodelació d’aquesta casa i l’exposició permanent sobre la vida i l’obra d’Antoni M. Claret. La Casa Claret s’ha convertit en un equipament social i educatiu que pretén donar a conèixer Sant Antoni Maria Claret i ser un punt de connexió de tota la comunitat de claretians.


Cel·la Natal

>> Situada al primer pis de la Casa Natal, es conserva l’habitació on va néixer l’Anton Claret.

>> Lloc de recolliment i meditació.

>> Un bressol de l’època fixa la mira del visitant en l’esdeveniment fonamental del naixement i una colla de textos de l’Autobiografia del P. Claret ajuden a fer memòria de la seva família i la seva infantesa.


Temple de Sant Antoni M. Claret

>> D’arquitectura moderna, és obra de Josep Puig i Torner i Josep Esquius, joves arquitectes, amb vitralls del pintor Josep Grau Garriga. Incrustades a la porta principal trobem figures com el bàcul, la mitra, etc. que recorden aspectes del sant.

 

>> A dintre, l’atenció convergeix en l’altar, de gres vermell, sobre un fons de pedra natural. El tapís que presideix el presbiteri és obra de Domènec Fita, dedicat a la Trinitat, i la imatge del Sant, a la capella del Santíssim, de Rafel Solanic.

 

>> A l’entrada trobem dues obres més de Domènec Fita: una dedicada al Cor de Maria i l’altra a Jesús crucificat.

>> L’entrada principal del temple, adossat a la Casa Natal, dóna a la Plaça Major o de la Pau. El temple fou bastit ocupant l’antiga nau de telers i el primer oratori que hi havia.

 


Espai expositiu

L’espai expositiu està desglossat en tres àmbits diferents (tres plantes diferents):

>> «El Sallent de Claret». Es contextualitza la persona d’Antoni Maria Claret en un marc històric, geogràfic i social concret, el Sallent que el va veure néixer i créixer. És en aquesta planta on podem trobar objectes relacionats amb la infància del nen Anton o amb el seu pas per la vila.

 

>> «Claret apòstol». Ens permet entendre la tasca del pare Claret des que va ser ordenat sacerdot fins a la seva mort a Fontfreda, la trajectòria apostòlica i les seves grans obres a Catalunya, Canàries, Cuba, el conjunt d’Espanya, Roma i França.

 

 

>> «El teixit claretià». Vol transmetre l’esperit viu del pare Claret, el teixit claretià que s’ha escampat arreu. Aquest esperit es representa amb diferents fotografies de les activitats de la Congregació, també a través de teixits arribats de totes les províncies claretianes, a través de casulles i estoles de diferents estils i colors representatius de les diferents cultures on es troben ubicats els membres de la Família Claretiana. Un audiovisual ajuda a la comprensió d’aquest treball claretià, que es pot continuar d’una manera molt lúdica a través d’uns petits talers manuals amb trames diverses i colors llampants. 


Oferta d’activitats

>> L’Espai expositiu de la Casa Claret està especialment dissenyat per mostrar de forma amena i innovadora la vida, obra i valors del P. Claret, així com la cultura catalana del S. XIX. Actualment s’ofereixen visites guiades a la Casa Claret amb prèvia reserva.

 

 


Informació de contacte

Àngel Guimerà, 11 08650 – Sallent Tel. 93 820 62 82 casanatalclaret@gmail.com

Podeu descarregar-vos el fulletó informatiu prement l’enllaç.

Comments are closed.

Segueix-nos també a:

Nou web de la província de Sant Pau

LLIBRE SOBRE LES CAUSES DE CASALDÀLIGA

Als 25 anys del Concili Provincial Tarraconense

HISTÒRIA província Missioners Claretians de Catalunya

Els claretians més joves davant la nova província

Què fan els claretians a França?

CANRI SITUMORANG | Vots perpetus per apropar-se a Déu i a les persones

PROTEGIR LA LLIBERTAT RELIGIOSA | Eduard Ibáñez

adidas eqt turbo red collection adidas eqt 93 17 boost turbo red release info adidas eqt support 93 17 white turbo red where to buy the adidas eqt support 9317 turbo red adidas eqt support 9317 white turbo red adidas eqt boost 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red coming soon adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 93 17 white turbo red adidas eqt support 9317 whiteturbo red adidas eqt support adv primeknit zebra release date adidas eqt support adv primeknit zebra official images adidas eqt support adv primeknit zebra now available adidas eqt support adv primeknit zebra new images adidas eqt support adv primeknit zebra release date where to buy adidas eqt support adv primeknit zebra adidas eqt support adv zebra coming soon adidas originals superstar whitebluered adidas eqt support adv turbo red lands tomorrow adidas eqt turbo red collection