Vic: Casa Mare i Temple-Sepulcre de Sant Antoni Maria Claret

Vic i el P. Claret

El P. Claret tingué una relació molt especial amb la ciutat de Vic. De fet, és on va fundar la Congregació l’any 1849, però a més a més és important mencionar:

>> A Vic el P. Claret hi arriba per primera vegada un 29 de setembre de 1829; hi entra pel pont del Remei i el carrer de Sant Pere. Hi va per començar els seus estudis eclesiàstics que durarien sis anys. S’allotja al pis de Mn. Fortià Bres.

>> Tria Vic com a residència el gener de 1841; des d’on comença la seva tasca missionera pels pobles de Catalunya i Canàries.

>> A Vic funda la seva obra principal, la Congregació dels Missioners Fills del Cor Immaculat de Maria, el 16 de juliol de 1849.

>> A la catedral de Vic és consagrat arquebisbe de Santiago de Cuba el 6 d’octubre de 1850.

La ciutat de Vic, a més de ser la «ciutat dels sants» és també la ciutat de Sant Antoni Mª Claret.


 

Casa Mare dels Missioners Claretians

>> Havia estat convent dels pares mercedaris fins l’any 1835, any de l’exclaustració forçosa. El 1849 el bisbe Casadevall el va cedir al P. Claret i als seus companys perquè hi establissin la primera casa missió i d’exercicis.

>> L’església n’era la part més antiga; d’estil gòtic conventual, estava edificada al llarg del que ara és carrer, fent angle amb la porteria de l’antic convent. A la part posterior de l’església s’havia afegit la capella fonda reservada al Santíssim, Allà hi hagué l’antic sepulcre que guardà les despulles de sant Antoni M. Claret portades des de Fontfreda a Vic.

>> Al ponent de l’Església fou edificat (s. XVIII) un airós claustre, a l’entorn del qual, planta baixa i primer pis, es situaven les dependències comunitàries; el segon pis era reservat als exercitants.

>> Quan el local resultà insuficient, llavors van bastir un nou edifici a la part nord del claustre. Era l’ala anomenada del «Dibuix», ja que hi havia funcionant una escola de dibuix i matemàtiques; precisament Jaume Balmes hi féu de professor durant tres cursos buscant un mitjà de subsistència.

>> Més tard, el 1863, i ocupant part de l’horta, es bastí un altre immoble com a continuació de l’ala oest, en direcció nord, que ocupava part de l’horta; tenia per finalitat acollir els estudiants i novicis. Aquest edifici tenia quatre plantes i era molt pobre, però espaiós i ben aprofitat. L’arquebisbe de Cuba en subvencionà la construcció. Al costat dels edificis no hi mancava una bona horta.

>> D’ençà de la guerra de 1936, ja no en queda cap, d’aquells edificis. La casa on avui resideix la comunitat claretiana, fou edificada l’any 1930 sobre el lloc que ocupava l’ala del «Dibuix». És obra del conegut arquitecte Pericas.

>> Són molts els records claretians de l’església de la Mercè i de l’antic convent mercedari. És la Casa Mare, on s’acollí la primera comunitat de missioners després d’haver passat alguns dies en el seminari vell. Aquí, doncs, vivien fraternalment units i agermanats al servei de l’evangelització.


Temple – Sepulcre de Sant Antoni M. Claret

>> El Temple-sepulcre, ideat per l’arquitecte Ribas, fou acabat l’any 1970.

 

 

 

>> El sepulcre s’inspira en el barroc romà i amb uns criteris de grandiositat propis d’altres temps. És obra de l’artista Domènec Fita.

 

 

 

>> Alberga, a la cripta, el cos de Sant Antoni M. Claret

 

 

 

 

This movie requires Flash Player 9


El Museu de Sant Antoni M. Claret

Es tracta d’un Museu didàctic i molt complert sobre la vida del P. Claret, sobre els llocs on va residir, on va predicar, les activitats que va dur a terme i en general sobre la vida que va tenir.

>> El Museu de Sant Antoni Maria Claret està plantejat a partir de diferents plafons i vitrines agrupades en diferents moments històrics de la vida del P. Claret.

>> En total el Museu contempla 24 plafons i 23 vitrines, a través dels quals hom pot anar ampliant el coneixement de la vida del sant així com de tot allò que va anar sembrant al llarg dels anys.

L’exposició contempla les següents parts de la vida del P. Claret:

>> El noi Antoni Claret

>> Prevere i missioner

>> Apòstol escriptor

>> Fundador dels missioners claretians

>> La Casa Mare

>> Bisbe missioner i confessor reial

>> Traspàs a la casa del Pare


Informació de contacte

Casa Mare Missioners Claretians C. St. Antoni M. Claret, 8 08500 – Vic T. 93 885 02 42

Podeu descarregar-vos el fulletó informatiu premeu l’enllaç.

Comments are closed.

Advent a la Claret

Emissió Beatificacions

Material Catequesi Llibreria Claret

Josep Xifré, de professió missioner

Testimoni Jaime Absalón, activista colombià

Testimoni del missioner Juan Ángel Artiles, claretià a Indonèsia i Timor Oriental

Dia de la Província

adidas ultra boost uncaged collegiate navy another look adidas ultra boost collegiate navy release date adidas ultra boost uncaged collegiate navy release date adidas ultra boost uncaged oxford tan custom dank customs adidas yeezy boost 350 v2 oxford tan new images adidas yeezy boost 350 2 0 oxford tan first look adidas yeezy boost 350 v2 oxford tan more images adidas ultra boost uncaged white reflective drops week adidas ultra boost reflective pack release date adidas ultra boost uncaged vapour grey adidas ultra boost uncaged vapour grey adidas ultraboost uncaged vapour grey adidas ultra boost uncaged vapour grey adidas ultra boost uncaged white tech earth vapour grey adidas ultra boost uncaged black white black boost ultra boost 2016 adidas ultra boost uncaged coming black boost tonal primeknit adidas ultra boost uncaged adidas ultra boost uncaged ray red ultra boost uncaged